Share

cover art for #39 - De wereld van Wong Kar-Wai, deel I: Chungking Express, Fallen Angels & Happy Together

De Cineville Podcast

#39 - De wereld van Wong Kar-Wai, deel I: Chungking Express, Fallen Angels & Happy Together

Season 3, Ep. 13

In deel I van ons podcast tweeluik De wereld van Wong Kar-wai hebben Fien, Jesse en Maan het over Wong Kar-wai's 90s films Chungking Express, Fallen Angels en Happy Together. Met dwalende blikken, lome lichamen en met pruik en zonnebril op, reizen we soms in slow-motion, soms in sneltreinvaart door een nachtelijke wereldstad. We maken een stop bij de McDonald's, bij een huurmoordenaar, en in een slachthuis. Ondertussen gaat het over de opkomst van Wong Kar-wai als grote naam in Hongkongen, over zijn unieke stijl en over zijn samenwerking met cinematograaf Christopher Doyle.


Over het Wong Kar-wai retrospectief

Deze zomer kan je je op het grootste scherm onderdompelen in zes prachtig gerestaureerde films uit het oeuvre van de Hongkongse filmmaker Wong Kar-wai: Chungking Express, Fallen Angels, Happy Together, In the Mood for Love, The Hand en 2046. Ter ere van dit filmfeest namen we voor De Cineville Podcast niet één, maar twee diepe duiken in zijn werk. Mocht je geen idee hebben wie Wong Kar-wai is, dan moet je echt deze podcasts gaan luisteren. Mocht je al zijn films al duizend keer hebben gezien, dan moet je ook écht deze podcasts gaan luisteren.


Deze films kwamen in deze podcast langs:


Chungking Express (1994) - Wong Kar-wai

Fallen Angels (1995) - Wong Kar-wai

Happy Together (1997) - Wong Kar-wai

Blackbird (2019) - Roger Mitchell

Demon Slayer - Kimetsu no Yaiba - The Movie: Mugen Train (2020) - Haruo Sotozaki

Spirited Away (2001) - Hayao Miyazaki

David Byrne’s American Utopia (2020) - Spike Lee

As Tears Go By (1988) - Wong Kar-wai

Days of Being Wild (1990) - Wong Kai-wai

Ashes of Time (1994) - Wong Kar-wai

Parasite (2019) - Bong Joon-ho

A Star is Born (2018) - Bradley Cooper

Moonlight (2016) - Barry Jenkins

Amadeus (1984) - Milos Forman

Judy (2019) - Rupert Goold

Bridget Jones’s Diary (2001) - Sharon Maguire 

Boat People (1982) - Ann Hui

Song of Exile (1990) - Ann Hui 

In the Mood for Love (2000) - Wong Kar-wai

Nomad (1982) - Patrick Tam

Rebel Without a Cause (1955) - Nicholas Ray

2046 (2004) - Wong Kar-wai

Farewell my Concubine (1993) - Chen Kaige

The Hand (2004) - Wong Kar-wai


Aan tafel: Fien Veldman (host), Jesse Heijnis en Maan Meelker

Montage: Maan Meelker


Luister en vertel daarna al je filmvrienden over onze podcast, abonneer je op ons kanaal en laat een review achter, en/of mail ons op podcast@cineville.nl. Je kunt ons ook volgen op Twitter: @CinevillePod.

More episodes

View all episodes

 • 22. #82 The New Boy en het goddelijke in film

  42:31
  Hoe ziet Bekeren & Geloven eruit en wanneer wordt naar de film gaan een religieuze ervaring? In een nieuwe aflevering van Film met Cineville hebben we het over The New Boy en het goddelijke in films als 2001: A Space Odyssey, Corpus Christi en Uncut Gems.De shownotes vind je hier.Wil je precies weten wat er allemaal te zien is in de Cinevilletheaters deze maand? Check dan onze filmagenda, onze verwachtpagina en ons festivaloverzicht.
 • 21. #81 Lekker op roadtrip en daarna plonsduiken in de filmgeschiedenis

  57:10
  Koffers mee, ramen open en de weg op. In een nieuwe aflevering van onze podcast Film met Cineville hebben we het over de schoonheid van een goeie filmroadtrip en bespreken we de mooiste releases (en re-releases) van deze zomer.De shownotes vind je hier.Wil je precies weten wat er allemaal te zien is in de Cinevilletheaters deze maand? Check dan onze filmagenda, onze verwachtpagina en ons festivaloverzicht.
 • 20. #80 Rechtstreeks vanuit Cannes, een podcast over sterren, golven en de toekomstige Cineville-titels hier op het grootste filmfestival ter wereld

  51:55
  We zitten middenin mei en dus doen Jesse, Maan en Jente traditiegetrouw verslag van het Filmfestival van Cannes, waar een groot aantal toekomstige Cineville-films in premiere gaat. Van bekende gezichten als Francis Ford Coppola, Andrea Arnold en Yorgos Lanthimos, tot verrassende debuten van makers uit alle hoeken van de wereld.De shownotes vind je hier.Wil je precies weten wat er allemaal te zien is in de Cinevilletheaters deze maand? Check dan onze filmagenda, onze verwachtpagina en ons festivaloverzicht.
 • 19. #79 Graven naar de magie van La chimera, en die van distributeur NEON

  44:41
  In deze aflevering van Film met Cineville hebben we het over La chimera, de (schimmen)werelden van regisseur Alice Rohrwacher en de Italiaanse geschiedenis die daar achter schuilgaat. Wat maakt een Rohrwacher-film nou typisch Rohrwacher? Én we bespreken de magic touch van Amerikaanse filmdistributeur NEON, die na een streak van Gouden Palm-winnaars nu ook dit pareltje in de VS op de markt zet.De shownotes vind je hier.Wil je precies weten wat er allemaal te zien is in de Cinevilletheaters deze maand? Check dan onze filmagenda, onze verwachtpagina en ons festivaloverzicht.
 • 18. #78 Banel en Adama: net zo verliefd en op de vlucht als Julia en Romeo

  37:15
  Banel en Adama, Adama en Banel. Waar de één gaat, gaat ook de ander. En samen willen ze weg. In een nieuwe aflevering van Film met Cineville bespreken we de runaways die ze voorgingen, en duiken we in de grote archetypen waar regisseur Ramata-Toulaye Sy goed naar heeft gekeken: Romeo, Julia en Lady Macbeth.De shownotes vind je hier.Wil je precies weten wat er allemaal te zien is in de Cinevilletheaters deze maand? Check dan onze filmagenda, onze verwachtpagina en ons festivaloverzicht.
 • 17. #77 Met Emma Stone en Yorgos Lanthimos in de (monsterlijke) voetsporen van Frankenstein

  44:31
  In een nieuwe editie van podcast Film met Cineville hebben we het over Poor Things, de nieuwe megahit van actrice Emma Stone en regisseur Yorgos Lanthimos.De shownotes vind je hier.Wil je precies weten wat er allemaal te zien is in de Cinevilletheaters deze maand? Check dan onze filmagenda, onze verwachtpagina en ons festivaloverzicht.
 • 16. #76 Sofia Coppola en *the girl experience*

  45:59
  Bij de re-release van The Virgin Suicides en première van Priscilla duiken we in onze podcast Film met Cineville dieper in het werk van Sofia Coppola.De shownotes vind je hier.Wil je precies weten wat er allemaal te zien is in de Cinevilletheaters deze maand? Check dan onze filmagenda, onze verwachtpagina en ons festivaloverzicht.
 • 15. #75 De goeie films van 2023

  59:17
  In onze 75ste podcast (!) bespreken we het beste van 2023 én we maken de uitslag bekend van de Cineville-goeie-films-verkiezing. Wat vonden jullie de mooiste van het jaar??De shownotes vind je hier.Wil je precies weten wat er allemaal te zien is in de Cinevilletheaters deze maand? Check dan onze filmagenda, onze verwachtpagina en ons festivaloverzicht.
 • 14. #74 Hardcore Never Dies en feesten in de jaren 90

  33:27
  In een nieuwe aflevering van Film met Cineville maken we er een feestje van. We hebben het over het werk van regisseur en dj Jim Taihuttu, voelen de jaren negentig-vezels van Hardcore Never Dies en denken terug aan andere films waarin zo hard wordt gegaan.De shownotes vind je hier. Wil je precies weten wat er allemaal te zien is in de Cinevilletheaters deze maand? Check dan onze filmagenda, onze verwachtpagina en ons festivaloverzicht.