De Cineville Podcast

Share

#45 - Céline Sciamma over Petite maman & een nazomer vol film

Season 4, Ep. 1

We open het nieuwe filmseizoen feestelijk met een interview met een hele speciale gast: regisseur Céline Sciamma. Én een ronde tafel over alles waar we de komende maanden naar uitkijken. Er staat namelijk een filmische nazomer klaar waar je u tegen zegt: grote films waar we twee jaar geleden al voorpret bij hadden (dag Dune, hello Mr. Bond) maar ook kleine verrassingen die zomaar tijdens de lockdown werden gemaakt. Zo komt onze favoriete Franse filmmaker, Céline Sciamma, met een low-budget, persoonlijk sprookje dat ze in een paar maanden realiseerde: Petite maman. In de tweede helft van onze nazomerpodcast gaan we daarover met haar in gesprek, maar eerst gidsen we je door het gigantische aanbod van de komende maanden heen. Van The Matrix tot Moloch en van Lady Gaga met een bontmuts tot een lammetje in een spijkerbroek. Wat staat er allemaal op de filmagenda, en waar gaan we zelf voor in de rij liggen?


In gesprek met Céline Sciamma

Portrait de la jeune fille en feu werd door team Cineville verkozen tot beste film van 2019, dus we kunnen wel stellen dat we fan zijn van Céline Sciamma. De regisseur, scenarist en voorvechter van gelijke kansen voor vrouwen in de filmindustrie kwam langs bij ons op kantoor (!) Ze nam sigaretten en goede verhalen mee, en Maan ging met haar in gesprek over moeder-dochter-oma-relaties, Miyazaki en mythologie. Sciamma nam ook nog de tijd om de ingestuurde brandende vragen van Cinevillers te beantwoorden. Het video-verslag daarvan vind je op ons Youtubekanaal.


Hosts: Lauren Murphy & Maan Meelker

Aan tafel: Maan Meelker, Jesse Heijnis, Jente Buskes & Fien Veldman

Gast: Céline Sciamma

Montage: Maan Meelker


Luister en vertel daarna al je filmvrienden over onze podcast, abonneer je op ons kanaal en laat een review achter, en/of mail ons op podcast@cineville.nl. Je kunt ons ook volgen op Twitter: @CinevillePod.


Deze films kwamen in de podcast langs:


Petite maman (2021) - Céline Sciamma

Titane (2021) - Julia Ducournau

Call Me By Your Name (2017) - Luca Guadagnino

Nomadland (2020) - Chloé Zhao

Niemand in de stad (2018) - Michiel van Erp

American Honey (2016) - Andrea Arnold

Dune (2021) - Denis Villeneuve

The Matrix Resurrections (2021) - Lana Wachowski

The Matrix (1999) - Lana Wachowski, Lilly Wachowski

Lord of the Rings (2001) - Peter Jackson

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999) - George Lucas 

Cloud Atlas (2012) - Tom Tykwer, Lana Wachowski, Lilly Wachowski 

Candyman (2021) - Nia DaCosta

Pleasure (2020) - Ninja Thyberg

The Deuce (2017-2019) - George Pelecanos, David Simon

The French Dispatch (2020) - Wes Anderson

House of Gucci (2021) - Ridley Scott

Jodorowsky's Dune (2013) - Frank Pavich

Arrival (2016) - Denis Villeneuve

Blade Runner 2049 (2017) - Denis Villeneuve

The Man Who Killed Don Quixote (2018) - Terry Gilliam

Do Not Hesitate (2021) - Shariff Korver

Penoza (2010-2017) - Diederik van Rooijen, Pieter Bart Korthuis

Klem (2017-2020) - Frank Ketelaar

Infiltrant (2014) - Shariff Korver

De Oost (2020) - De Oost

Slag om de Schelde (2020) - Matthijs van Heijningen jr. 

Lamb (2021) - Valdimar Jóhannsson

Millennium Trilogy (2009) - Daniel Alfredson, Niels Ardev Oplev 

Annette (2021) - Leos Carax

The Most Beautiful Boy in the World (2020) - Kristina Lindström, Kristian Petri

Midsommar(2019) - Ari Aster

Death in Venice(1971) - Luchino Visconti

The United States vs Billie Holiday (2021) - Lee Daniels

Moloch(2021) - Nico van den Brink

Sweet Tooth (2017) - Nico van den Brink

Saw (2004) - James Wan)

Portrait de la jeune fille en feu (2019) - Céline Sciamma

Ma vie de Courgette(2016) - Claude Barras

Tomboy(2011) - Céline Sciamma

Black Widow(2020) - Cate Shortland 

Inside Out (2015) - Pete Docter, Ronaldo Del Carmen


Ook leuk:


Lady Gaga Is Italian

Jodorowski's Dune - The Greatest Film Never Made

Het meisje van Yde

More Episodes

11/30/2021

Film in de klas: in gesprek met de beste filmleraren van Nederland

Season 4, Ep. 5
Lauren en Rewan doen een keer iets heel anders: ze gaan in Eye in gesprek met de drie genomineerden voor Filmleraar van het Jaar! Bij Cineville vinden we dat je maar beter zo vroeg mogelijk kan beginnen met filmverliefd worden, dus wij zijn fan van deze filmleraren (en zij hopelijk van ons). Docent Beeldende Vorming Caroline de Nerée van Gymnasium Novum in Voorburg vertelt hoe ze stop motion projecten doet in de klas, medialeraar Elroy Gramsbergen van het Leon van Gelder in Groningen wordt tijdens de opnamen gefilmd door drie leerlingen waar hij een serie mee maakt (presentator Lukas schuift ook even aan!) en leraar Frans Berrie de Zeeuw van het Pius X-College in Bladelheeft een heel lesprogramma ontwikkeld rond Netflix-serie Lupin. Ondertussen gaat het over film als empathiemachine, sex in de opera Carmen, de soundtracks van Rob Zombie en Franse straattaal.Caroline, Elroy en Berrie waren alledrie genomineerd voor de Filmleraar van het Jaar-prijs van Netwerk Filmeducatie, die op 24 november werd uitgereikt. SPOILER: Elroy heeft 'm gewonnen! Hij is het komende schooljaar dé Filmleraar van Nederland en wint een jaarabonnement op Cineville. Daarnaast wint hij een bezoek naar een filmtheater of filmfestival naar keuze met zijn hele klas. Alsteacher in residencegaat hij bij Netwerk Filmeducatie aan de slag om filmlessen te ontwikkelen voor zijn eigen klas en om te delen met andere docenten. Meer weten over de wedstrijd en de prijs? Kijk op de website van Netwerk Filmeducatie.Volgende keer zijn we er weer met een 'reguliere' Cineville podcast, over The Matrix!De shownotes van deze aflevering vind jehier.Hosts: Rewan Jansen & Lauren MurphyAan tafel: Caroline de Nerée, Elroy Gramsbergen en Berrie de Zeeuw Montage: Jeroen SturingMet dank aan: Netwerk Filmeducatie en Eye FilmmuseumLuister en vertel daarnaal je filmvrienden over onze podcast, abonneer je op ons kanaal en laat een review achter, en/of mail ons oppodcast@cineville.nl. Je kunt ons ook volgen op Twitter:@CinevillePod.